Thread Tools Display Modes
08-08-18, 11:14 PM   #1
Sweetsour
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2014
Posts: 130
[SOLVED] Help with AceDb: Deleting items from table won't stay deleted.

I'm currently at a loss with this and have tried many different things to no avail, including searching google

To quickly explain what's going on, I'm trying to delete an item from a specific table in my addon's db - that uses AceDb - and it works, but the deletion is reverted when the game/ui is reloaded.

The table below is the table I've been working with to test. In my addon's config, I've coded the ability to remove spells from the group. In my case, I've been trying to remove item #3, "LavaBurst".
Lua Code:
  1. groups = {
  2.     [1] = {
  3.         [1] = "FlameShock",
  4.         [2] = "EarthShock",
  5.         [3] = "LavaBurst",
  6.         [4] = "Earthquake",
  7.         [5] = "ElementalBlast",
  8.     },
  9.     ...
  10. },

The following methods were tried to delete the table item
Lua Code:
  1. -- Tried the simplest way to remove a table item
  2. tremove(db.auras[spec].groups[grp],j)

Lua Code:
  1. -- Tried an advance means of removing a table item
  2. local function RemoveItemFromTable(db,index)
  3.     local numItems = #db
  4.    
  5.     db[index] = nil
  6.    
  7.     if (index < numItems) then
  8.         for i=index,numItems do
  9.             if (db[i + 1]) then
  10.                 db[i] = db[i + 1]
  11.                 db[i + 1] = nil
  12.             else
  13.                 db[numItems] = nil
  14.             end
  15.         end
  16.     end
  17. end

Lua Code:
  1. -- I even tried clearing that table completely and rebuilding it
  2. local function RebuildAuraGroupTable(db,grp)
  3.     local tempTable = {}
  4.    
  5.     for i=1,#db[grp] do
  6.         tinsert(tempTable,db[grp][i])
  7.     end
  8.    
  9.     db[grp] = nil
  10.    
  11.     db[grp] = {}
  12.    
  13.     for i=1,#tempTable do
  14.         db[grp][i] = tempTable[i]
  15.     end
  16. end
Using LuaBrowser, I can verify that "LavaBurst" is correctly removed from the table.

BEFORE DELETION


AFTER DELETION (Before game/UI reload)


AFTER DELETION (After game/UI reload)


It's clear that AceDb didn't recognize the deletion and is just loading slot #5 from the "defaults" table on reload. Is there any way to stop this from happening?

Last edited by Sweetsour : 08-09-18 at 10:43 AM.
  Reply With Quote
08-08-18, 11:50 PM   #2
Rilgamon
Premium Member
 
Rilgamon's Avatar
Premium Member
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Sep 2009
Posts: 822
Without your real code it's not really possible to help.
It looks like you don't use the db but a local copy of it.
__________________
The cataclysm broke the world ... and the pandas could not fix it!
  Reply With Quote
08-09-18, 12:50 AM   #3
Sweetsour
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2014
Posts: 130
Ah, good call.

This is my initialization code
Lua Code:
  1. function Auras:OnInitialize()
  2.  
  3.     local defaults = SSA.defaults;
  4.     local about_panel = LibStub:GetLibrary("LibAboutPanel", true)
  5.  
  6.     if about_panel then
  7.         self.optionsFrame = about_panel.new(nil, "ShamanAuras")
  8.     end
  9.    
  10.     self.db = LibStub("AceDB-3.0"):New("SSA_db",defaults)
  11.     self:SetupOptions()
  12.    
  13.    
  14. end

The function that handles removing an item from the table is located in a different file
Lua Code:
  1. local SSA, Auras, L, LSM = unpack(select(2,...))
  2.  
  3. local function ConstructAuraList()
  4.     ...
  5.     --- this is the button that runs the deletion
  6.     removeAura = {
  7.         order = 4,
  8.         type = "execute",
  9.         name = "Remove",
  10.         func = function()
  11.             tremove(Auras.db.char.auras[spec].groups[grp],j)
  12.         end,
  13.         width = "half",
  14.     }
  15.     ...
  16. end

It's strange, though. Any changes go through no problem, but deleting part of a table doesn't.

Last edited by Sweetsour : 08-09-18 at 01:19 AM.
  Reply With Quote
08-09-18, 01:46 AM   #4
Rilgamon
Premium Member
 
Rilgamon's Avatar
Premium Member
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Sep 2009
Posts: 822
I'm not sure but iirc tremove does not trigger the metatable of the db-object.
Edit: Perhaps this thread can help you? https://authors.curseforge.com/forum...s-why-immortal
The part with default entries that cant be deleted.
Edit2: Or this http://lua-users.org/lists/lua-l/2008-07/msg00100.html
__________________
The cataclysm broke the world ... and the pandas could not fix it!

Last edited by Rilgamon : 08-09-18 at 02:02 AM.
  Reply With Quote
08-09-18, 02:05 AM   #5
Sweetsour
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2014
Posts: 130
I also tried these methods in place of tremove(), but still no luck :/

Edit: I just saw your edits and will check them out
Edit2: Hmm, great find! I might have to add the values to the table on load, or something.

-- Method #1
Lua Code:
  1. local function RemoveItemFromTable(spec,grp,index)
  2.     Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][index] = nil
  3.    
  4.     if (index < #Auras.db.char.auras[spec].groups[grp]) then
  5.         for i=index,#Auras.db.char.auras[spec].groups[grp] do
  6.             if (Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][i + 1]) then
  7.                 Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][i] = db[i + 1]
  8.                 Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][i + 1] = nil
  9.             else
  10.                 Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][numItems] = nil
  11.             end
  12.         end
  13.     end
  14. end
  15.  
  16. local function RebuildAuraGroupTable(spec,grp)
  17.     local tempTable = {}
  18.    
  19.     for i=1,#Auras.db.char.auras[spec].groups[grp] do
  20.         tinsert(tempTable,Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][i])
  21.     end
  22.    
  23.     -- Clear the group then remake it
  24.     Auras.db.char.auras[spec].groups[grp] = nil
  25.     Auras.db.char.auras[spec].groups[grp] = {}
  26.    
  27.     for i=1,#tempTable do
  28.         Auras.db.char.auras[spec].groups[grp][i] = tempTable[i]
  29.     end
  30. end
  31.  
  32. local function ConstructAuraList()
  33.     ...
  34.     --- this is the button that runs the deletion
  35.     removeAura = {
  36.         order = 4,
  37.         type = "execute",
  38.         name = "Remove",
  39.         func = function()
  40.             --tremove(Auras.db.char.auras[spec].groups[grp],j)
  41.  
  42.             -- I did this first by itself
  43.             RemoveItemFromTable(spec,grp,index)
  44.  
  45.             -- When the above didn't work, I added this, but still no dice :(
  46.             RebuildAuraGroupTable(spec,grp)
  47.         end,
  48.         width = "half",
  49.     }
  50.     ...
  51. end

Last edited by Sweetsour : 08-09-18 at 02:07 AM.
  Reply With Quote
08-09-18, 06:20 AM   #6
Vrul
A Scalebane Royal Guard
 
Vrul's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Nov 2007
Posts: 404
You can't use an array like that. You want to use a dictionary:
Code:
groups = {
    [1] = {
        ["FlameShock"] = true,
        ["EarthShock"] = true,
        ["LavaBurst"] = true,
        ["Earthquake"] = true,
        ["ElementalBlast"] = true,
    },
    ...
},

Then to remove it you would do:
Code:
groups[1]["LavaBurst"] = false
Don't set it to nil or the default will kick in.


I would suggest posting all of your code because it looks like you could make your options more efficient.
  Reply With Quote
08-09-18, 10:35 AM   #7
Sweetsour
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2014
Posts: 130
Not to worry, the rest of my tables in my defaults are dictonaries. The reason I used an indexed table was that I needed the spells in a specific order, which you can't do with dictionaries. However, the solution I used was making a small addition to my "spells" table.

Original configuration
Lua Code:
  1. ["Adaptation"] = {
  2.     condition = function() return select(10,GetPvpTalentInfoByID(3597)) and IsPvPZone() end,
  3.     spellID = 214027,
  4.     isInUse = true,
  5. },
  6. ["AncestralGuidance"] = {
  7.     condition = function() return select(4,GetTalentInfo(5,2,1)) end,
  8.     spellID = 108281,
  9.     isInUse = true,
  10. },
  11. ["Ascendance"] = {
  12.     condition = function() return select(4,GetTalentInfo(7,3,1)) end,
  13.     spellID = 114050,
  14.     isInUse = true,
  15. },
  16. ...

New configuration
Lua Code:
  1. ["Adaptation"] = {
  2.     condition = function() return select(10,GetPvpTalentInfoByID(3597)) and IsPvPZone() end,
  3.     spellID = 214027,
  4.     group = 4,
  5.     order = 1,
  6.     isInUse = true,
  7. },
  8. ["AncestralGuidance"] = {
  9.     condition = function() return select(4,GetTalentInfo(5,2,1)) end,
  10.     spellID = 108281,
  11.     group = 2,
  12.     order = 3,
  13.     isInUse = true,
  14. },
  15. ["Ascendance"] = {
  16.     condition = function() return select(4,GetTalentInfo(7,3,1)) end,
  17.     spellID = 114050,
  18.     group = 2,
  19.     order = 2,
  20.     isInUse = true,
  21. },

Thanks for the help/insights, everyone

Last edited by Sweetsour : 08-09-18 at 10:43 AM.
  Reply With Quote
08-09-18, 01:17 PM   #8
Vrul
A Scalebane Royal Guard
 
Vrul's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Nov 2007
Posts: 404
If the array was necessary then all you needed to do with your original code was add a false at the end after removing the value. You were taking a table of length 5 and making it length 4 but the defaults were still length 5 so it added the default at the nil location. If AceDB sees a nil in your table when there is a value in that same spot in the defaults it puts the default value in, hence fill with false.
  Reply With Quote
08-09-18, 02:19 PM   #9
Sweetsour
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2014
Posts: 130
That wouldn't have worked with how my addon works because I've designed it so users can move spells between groups. The new method I coded works perfectly.
  Reply With Quote

WoWInterface » Developer Discussions » Lua/XML Help » [SOLVED] Help with AceDb: Deleting items from table won't stay deleted.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off