Quantcast
High Memory usage - WoWInterface
Thread Tools Display Modes
01-03-07, 05:11 AM   #1
BoJlk
A Murloc Raider
 
BoJlk's Avatar
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
High Memory usage

Hello,
I'm having trouble reducing the memory usage.
I start with 34 and it reaches 100 over sometime.

I have around 89 mods installed (this is a general number, part of them are packages)

It looks like a really high number of mods but i don't see myself playing without any of them.
Partial list:X-Perl, Titan Bar, Auctioneer, Extended Quest and Trade skills windows, Mobinfo, Metahud, metamap, etc'.

I will give the full list later.
I'm using the LoadIT mod for managing and disabling loaded mods to troubleshoot during the gameplay (just reloading the UI).
Except this i have a real LAG problem...

Is there any known mods that might cause this or something else i can try.

Last edited by BoJlk : 01-03-07 at 05:15 AM.
  Reply With Quote
01-03-07, 05:56 AM   #2
lingering
A Cliff Giant
 
lingering's Avatar
Join Date: Dec 2006
Posts: 72
thats alot of addons, how much ram have you got? with that many addons ur pushing the PC alot. a general spec list of your PC would help
  Reply With Quote
01-03-07, 09:10 AM   #3
PathMaster
A Chromatic Dragonspawn
 
PathMaster's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 175
Just because its a lot of addons, doesn't mean he/she uses them all at once or for all characters. I used to have over 160 addon folders (some mods have multiple folders) . I have since shrank that number to 110 as of last night. I usually hovered around 60-70 mb. Now w/ 110 addons I have that memory usage down to about 35-40.

Ace mods helped me, but I like the way they work, not everyone does.

Out of the addons you mentioned, the Auctioneer pack and Metamap were the biggest memory hogs for me. Dropping those helped tremendously. As for alternatives, thats a hard one without knowing what you use some addons for. I switched to Cartographer from Metamap. Getting rid of Gatherer (big memory hog) hurt a lot, but Cartographer has its own plugin.

Just to let you know, Data Mining addons take the most memory.

I use a couple of addons to match Auctioneer's feature set, including 'Fence' and a few others. I have converted mostly over to Ace Based mods, which have helped greatly. I also switched to Fubar from Titan. Great addon imo, but ymmv. Post back if you have any questions or comments.

Last edited by PathMaster : 01-03-07 at 09:11 AM. Reason: Grammar & punctuation
  Reply With Quote
01-03-07, 10:09 AM   #4
Dreadlorde
A Pyroguard Emberseer
 
Dreadlorde's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,302
I try using Ace or Ace2 AddOns because they seem to take up the least memory, which is good for me seeing as I only Have 256Mb of RAM.Panels such as FuBar and Titan Panel can use a lot of memory. Bar AddOns do use up a lot of memory. when I used to use Bartendar3,Xpearl Unit Frames, Simple Minimap, Atlas, atlas loot,Ct Mod, FuBar with about 15 plugins, and skinner, loading time enting the world(of warcraft) was about 5 minutes, My friend had about the same set up, and with his 2 GB of RAM he said it was about the same, So using a lot of addons slows down loading time, and using all of them when doing instances I was always tank and usually got in last. This si Why I stopped using most of my AddOns, now I only use Cartagropher, MiniCoords,VendorValues,sometimes DHUD, and Necrosis for my low level warlock.Now my loading time going inot the world of about 45 seconds to 1 minute.

I don't know if this helped you at all but I just wanted to post it for you and anyone else who is hvaing trouble with a lot of AddOns.Also a good graphics card can help, I only hvae a intel extreme graphics something or other, and only get about 8fps, 10fps at the most while moving.
  Reply With Quote
01-03-07, 11:36 AM   #5
krinla
A Fallenroot Satyr
 
krinla's Avatar
Join Date: Sep 2006
Posts: 21
I think you can scale down your mods by combining what you can. Like instead of using Atlas and Gatherer, use Cartographer with the Gatherer plugin. Probably replace Titan with Fubar, but don't d/l fubar plugins just because they exist if they already have a GUI. Only load Auctioneer when you go to the auction house or on your bank toon. That takes up a lot of memory. Like they said, the data mining mods take most memory, so only load them when you use them, that might help.
__________________
Ellianna 70 Priest Lothar
Evie 61 Warlock Lothar
  Reply With Quote
01-03-07, 12:41 PM   #6
Zyonin
Coffee powered Kaldorei
 
Zyonin's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: May 2006
Posts: 1,440
Regarding load times. If you have a lot of Ace2 mods your loading time will be a bit slower then non Ace2 mods. This is due to the Ace2 mods loading the embeded libraries in each Ace2 mod. However once WoW has loaded and did its first garbage collection the amount of memory used will be less and Zone in times to instances and such will be quicker.
  Reply With Quote
01-03-07, 12:47 PM   #7
PathMaster
A Chromatic Dragonspawn
 
PathMaster's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 175
Originally Posted by Xinh
Regarding load times. If you have a lot of Ace2 mods your loading time will be a bit slower then non Ace2 mods. This is due to the Ace2 mods loading the embeded libraries in each Ace2 mod. However once WoW has loaded and did its first garbage collection the amount of memory used will be less and Zone in times to instances and such will be quicker.

Yea, should have mentioned that. I use PerformanceFU and manually collect garbage after I load into game.
__________________
The best victory is when the opponent surrenders of its own accord before there are any actual hostilities...It is best to win without fighting.
Sun-tzu
  Reply With Quote
01-03-07, 01:19 PM   #8
Balsta
Guest
Posts: n/a
Path what mods are you using to replace Auctioneer besides Fence. Fence seems to handle the AH itself but doesnt give any info in the tooltip about prices etc.
  Reply With Quote
01-03-07, 01:31 PM   #9
Tsurani
A Black Drake
 
Tsurani's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Nov 2005
Posts: 81
Originally Posted by PathMaster
Yea, should have mentioned that. I use PerformanceFU and manually collect garbage after I load into game.
what exactly is garbage collection? in a non author explanation please
  Reply With Quote
01-03-07, 01:35 PM   #10
PathMaster
A Chromatic Dragonspawn
 
PathMaster's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 175
ColaLight & MonetaryValue. MV is on this site, while CL is on WoWace. You may be thinking, why is he using two? Well CL is very small, both in memory and in data, so far. MV has tons of prices, but is bigger. I try and throw my support behind WoWAce as much as I can, so I am trying to get CL to learn the MV price list, which as far as I can tell is complete. I think that is possiblle, at least I heard it was. I support either addon though in the end. Neither are large in the memory area.

A friend uses PriceMaster and swears by it. It includes a database of items which can be browsed as well.

For an Item DataBase I use Elkano's ItemDB. Looks just like the AH interface, and only uses your client's internal DB, thus should be very safe from those pesky DCs. It uses very little memory. I tried Saeris', but it rocketted by memory almost 20mb's.
__________________
The best victory is when the opponent surrenders of its own accord before there are any actual hostilities...It is best to win without fighting.
Sun-tzu
  Reply With Quote
01-03-07, 01:37 PM   #11
Cogwheel
Sans Poisson
 
Cogwheel's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Oct 2005
Posts: 237
Originally Posted by Tsurani
what exactly is garbage collection? in a non author explanation please
Any time an addon creates data, it uses up a little bit of memory. Once that data is no longer in use, it's considered "garbage" and the memory is reclaimed for future use. This reclaiming happens during garbage collection.

This is a slightly time-consuming process, so if an addon creates a lot of garbage, it can slow down the system.

(it was even worse before 2.0 because it used to do all the garbage collection at once when the memory usage approached a certain point. Now it collects garbage continuously a little bit at a time.)
  Reply With Quote
01-03-07, 01:39 PM   #12
Tsurani
A Black Drake
 
Tsurani's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Nov 2005
Posts: 81
is there anyway to make a adon not collect so much garbabge? or a way to make a adon not collect so myuch data?
  Reply With Quote
01-03-07, 01:47 PM   #13
PathMaster
A Chromatic Dragonspawn
 
PathMaster's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 175
Originally Posted by Tsurani
is there anyway to make a adon not collect so much garbabge? or a way to make a adon not collect so myuch data?
That is why alot of people are switching to Ace based mods, shared libraries. A library is called for several addons, but only one stays in memory.

Otherwise, I think addon authors need to code better to help the situation. You cant fully resolve the situation, because I still want my herbs marked on my Cartographer.
__________________
The best victory is when the opponent surrenders of its own accord before there are any actual hostilities...It is best to win without fighting.
Sun-tzu
  Reply With Quote
01-03-07, 01:54 PM   #14
wuxiasnake
A Kobold Labourer
 
wuxiasnake's Avatar
Join Date: Dec 2006
Posts: 1
Some good advice here, switch to Ace2 based mods where possible. I did this not long ago. Started with MarUI which is an excellent minimalist UI package to use as a base. Then I selected 90% of my addons from the included Ace package downloader. A handful of mods I couldn't replace with Ace addons so I stuck with my old versions. Now I'm down from 70mb to around 42mb memory usage and still got alot of stuff running.

I found just switching from X-Perl to ag_unitframes + perfectraid alone saved me about 15mb
  Reply With Quote
01-03-07, 01:58 PM   #15
PathMaster
A Chromatic Dragonspawn
 
PathMaster's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 175
Originally Posted by wuxiasnake
Some good advice here, switch to Ace2 based mods where possible. I did this not long ago. Started with MarUI which is an excellent minimalist UI package to use as a base. Then I selected 90% of my addons from the included Ace package downloader. A handful of mods I couldn't replace with Ace addons so I stuck with my old versions. Now I'm down from 70mb to around 42mb memory usage and still got alot of stuff running.

I found just switching from X-Perl to ag_unitframes + perfectraid alone saved me about 15mb
I did the same recently, helped me out. AG_unitframes is great. If you are a healer you will especially like the addon: Grid. Great raid UI or even Group UI. It can be used as a regular raid UI as well. It is also ace based and small in memory usage.
__________________
The best victory is when the opponent surrenders of its own accord before there are any actual hostilities...It is best to win without fighting.
Sun-tzu
  Reply With Quote
01-03-07, 02:05 PM   #16
Tsurani
A Black Drake
 
Tsurani's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Nov 2005
Posts: 81
you have the new version of that ace downloader right? it hink it is up to 1.6 now. you can find it over at wowace.com.
  Reply With Quote
01-03-07, 03:42 PM   #17
Auralei
A Cyclonian
 
Auralei's Avatar
Join Date: Mar 2006
Posts: 41
Two of your biggest problems are Auctioneer and Meta Map. both of those addons I have used in the past and trashed. They are huge memory hogs. Meta map, imo, is huge and unnecessarily bloated. Alpha Map has been a successful alternative for me. Still a large addons, but not such a huge memory sucker. Auctioneer has WAY too many dependencies. Enhanced tool tip, stubby...informant.....bleh. Huge, bloated, and KC Items by the Ace Team is a better, lower memory cost alternative.

X-Perl Unit Frames is one of the best mods out there IMO, but turn off the parts you're not using. For instance, if you are not raiding, turn off the monitors and leader utilities. Turn off the Team Speak part of it(that's just not even needed IMO). And if you're not a healer in the BGs, turn off the raid frames. Only turn those things on when you need them.

While I agree with some of the posters about Ace2 mods, they are NOT always the best alternative and I've tested MORE than a few. I do not use all Ace2 mods and have the least memory useage now than I have previously on an ALL Ace2 based UI. Defiantly download Warmup, from the Ace team, and monitor the load times and size of the files you're using. Also, try to cut down on the Titan bar plug-ins, I know it doesn't seem like much, but they DO add up and chances are, you can probably get by without half of them. Same with Fubar. For me, FuBar was a bigger memory problem than Titan, so I use Titan now, but minimalistically so. The tradeskill and quest log extenders, IMO are fluff. before they were made, we didn't use them, so chances are, you could get by without those too.

At one time, I had over 92 addons. Once I started seeing what effects that had on Framerate, memory useage and load times though, I stopped that real quick. I play with about 20 some now, total. And am an alt-o-holic. There are ways to trim down the amount you need.
  Reply With Quote
01-07-07, 05:24 AM   #18
BoJlk
A Murloc Raider
 
BoJlk's Avatar
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
First let me thank you for you replies.
Your devotion to ask me what's wrong is really appreatiated.

I've tried other Forums like the Official WOW forum and got silence and ignorance.

I've recently discovered a great tool LoadIT which let's me disable mod during the gameplay and just reloading the UI to make the effect.
So i've disabled everything i don't need in X-Perl and titan bars.
When i'm not in Raid and not in a Party i've disabled the mods in X-Perl for that.
i haven't disabled anything in the Titan bar and beside Stanceset mod.

I have approximately 20 mods loaded now.

Auctioneer has a different problem.
Because it's Load on Demand so it's never working in the background and it has another 4 mods.
Stubby, Enhanced tooltip (i think), Enchantrix, Informant.
Those mods are really helpfull and fun for me.
It's stil Beta version i believe.

I've heard about the Ace alternative and never used any of them.
My loading time is about 20~40 seconds.

So diabling some of the mods didn't helped much
The MEM usage goes up but not that fast as before it starts from 35 MB and grows by 0.002 MB every second.
Before disabling any of the mods i had something around 0.030 per second growth.

Last edited by BoJlk : 01-07-07 at 05:29 AM.
  Reply With Quote
01-07-07, 06:41 AM   #19
giuice
A Defias Bandit
Join Date: Jan 2007
Posts: 2
Ace addons

Originally Posted by Tsurani
what exactly is garbage collection? in a non author explanation please
Its a garbage of data that stay unused in memory: how i reduced my memory usage to 50mb(warrior)
1. Backup your addons folder and delete all;
2. Download last ace updater: http://sourceforge.net/project/showf...roup_id=178751 , it is a amazing tool managing all aces addons, install after download;
3. Open your Ace Updater;
4. Go to http://www.wowace.com/wiki/Ace_Alter..._Common_Addons and look for alternatives ace addons;
5. Mark in Ace Updater the addon you like;
6. In file menu on Ace Updater chose: --> install updated/marked addons--> with externals , (or just hit F12 key)
SOME TIPS:
1a. Enable Auctioner for just one char the money char if you dont have make one put here in a great city like thunder bluf (AH and Mail are very near) auctioner can consume 20mb+ memory sometimes...
2a. FUBARS addons consume much but much memory, so be carefull with it;
3b. A nice way to know how much memory and wich one is getting is install !Warmup addon, find it in internet i dont remember where i downloaded, but use it and after you monitor(just type /warmup in chatbox, the window is scrollable by mouse whell) delete warmup to optimize your folder.

Ok, GL!
Giuliano
  Reply With Quote
01-07-07, 08:55 AM   #20
rico413
A Murloc Raider
Join Date: Sep 2006
Posts: 4
Originally Posted by PathMaster
I use a couple of addons to match Auctioneer's feature set, including 'Fence' and a few others.

I'm looking for an Auctioneer replacement, The only reason I use Auctioneer is for the quick Auction creation based on collected info and vendor markup. You mention fence, what does this do and what other addons did you use to get the Auctioneer functionality?
  Reply With Quote

WoWInterface » AddOns, Compilations, Macros » AddOn Help/Support » High Memory usage

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off