Thread Tools Display Modes
07-18-21, 01:41 AM   #1
Zax
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Aug 2006
Posts: 147
Testing slash-command before execution?

Hello,

I use the following function to execute slash-commands, or commands:

Code:
-- .executeCmd("/sit", true)
-- .executeCmd("print(GetServerTime()), false)

function .executeCmd(cmdStr, isMacroBoolean)
	local cmdStr = cmdStr or ""
	local isMacroBoolean = isMacroBoolean or true
	local tbl = {strsplit("\n", cmdStr)}
	for i, strLine in ipairs(tbl) do
		strLine = strtrim(strLine)
		if (strLine ~= "") then
			if (isMacroBoolean)) then
				--------------------------- macro ("/" needed)
				if (string.sub(strLine, 1, 1) ~= "/") then strLine = "/"..strLine end
				DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox:SetText(strLine)
				ChatEdit_SendText(DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox, 0)
			else
				--------------------------- command ("/" not valid)
				if (string.sub(strLine, 1, 1) == "/") then strLine = string.sub(strLine, 2) end -- delete char 1
				RunScript(strLine)
			end
		end
	end
end
And I would like to test the passed command because if the command is not valid, it will display a lua error, and it can be confusing. I tried to play with pcall() without success.

Thank you for your help.
  Reply With Quote
07-18-21, 10:15 AM   #2
Fizzlemizz
I did that?
 
Fizzlemizz's Avatar
Premium Member
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,871
What function did you add to SlashCmdList to be called by your /xxx command? You could just use that.
Lua Code:
  1. SLASH_MYSLASH1 = "/abc"
  2. SlashCmdList.MYSLASH = function(msg)
  3.     ...
  4. end
  5. -- Testing with
  6. SlashCmdList.MYSLASH("PassedText")
__________________
Fizzlemizz
Maintainer of Discord Unit Frames and Discord Art.
Author of FauxMazzle, FauxMazzleHUD and Move Pad Plus.
  Reply With Quote
07-18-21, 12:41 PM   #3
Zax
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Aug 2006
Posts: 147
Originally Posted by Fizzlemizz View Post
What function did you add to SlashCmdList to be called by your /xxx command?
Well, .executeCmd() function is made for general purpose and could receive different kind of commands or macros, something like:
Lua Code:
  1. .executeCmd("/sit", true) -- built-in macro
  2. .executeCmd("/anAddonSlashCmd arg1", true) -- an addon /cmd
  3. .executeCmd("print(GetServerTime()", false) -- script
So I'm not sure to understand what are you proposing.
  Reply With Quote
07-18-21, 01:08 PM   #4
Fizzlemizz
I did that?
 
Fizzlemizz's Avatar
Premium Member
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,871
The function for a slash command receives a single string parameter. If you want to interpret that into say commmands and parameters, you need to break down the string that is passed eg:
Lua Code:
  1. SlashCmdList.SLASHFUNC = function(msg)
  2.     local command, p1, p2, p3, p4 = strsplit(" ", strupper(msg))
  3.     if command == "RESET" then
  4.         FCF_ResetChatWindows()
  5.     elseif command == "LEAVE" then
  6.         if p1 == "TRADE" then
  7.             LeaveChannelByName("Trade")
  8.         else
  9.             print(command, p1, "Not Implemented!")
  10.         end
  11.     end
  12. end
  13.  
  14. -- test
  15. SlashCmdList.SLASHFUNC = function("leave trade")

or are you saying you want to test if RunScript(strLine) is going to run without error before running RunScript(strLine)?
__________________
Fizzlemizz
Maintainer of Discord Unit Frames and Discord Art.
Author of FauxMazzle, FauxMazzleHUD and Move Pad Plus.

Last edited by Fizzlemizz : 07-18-21 at 01:20 PM.
  Reply With Quote
07-19-21, 09:09 AM   #5
Zax
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Aug 2006
Posts: 147
Originally Posted by Fizzlemizz View Post
or are you saying you want to test if RunScript(strLine) is going to run without error before running RunScript(strLine)?
Yes

If I write RunScript("mmmkkhgrttt") I will have a lua error, and I would like to trap this error.
In fact, I'm now able to do this with something like:
Lua Code:
  1. local func, errorMessage = loadstring(strLine)
  2.             if (not func) then
  3.                 isError = true
  4.             else
  5.                 local success, errorMessage = pcall(func)
  6.                 if (not success) then
  7.                     isError = true
  8.                 end
  9.             end

The tricky part is to catch errors when a macro is passed to the function .executeCmd() and processed with:
Lua Code:
  1. if (isMacroBoolean)) then
  2.                 --------------------------- macro ("/" needed)
  3.                 if (string.sub(strLine, 1, 1) ~= "/") then strLine = "/"..strLine end
  4.                 DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox:SetText(strLine)
  5.                 ChatEdit_SendText(DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox, 0)
  6.             else
  7.                 ...
  8.             end
In case of macro passed as strLine, I don't know how to test/try strLine.
__________________
Zax - Addons List, not all maintained.
  Reply With Quote
07-20-21, 02:30 AM   #6
Zax
A Flamescale Wyrmkin
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Aug 2006
Posts: 147
OK, I finally solve my problem, with the following code (maybe it could be optimized):

Lua Code:
  1. function .executeCmd(cmdStr, isMacroBoolean, noPrintErrorBoolean) -- return "", or error string
  2.     local cmdStr = cmdStr or ""
  3.     local tbl = {strsplit("\n", cmdStr)}
  4.    
  5.     local function executeString(str) -- return "", or error string
  6.         local str = str or ""
  7.         local func, errorMessage = loadstring(str)
  8.         if (not func) then
  9.             return "slash command LUA error #59000."
  10.         else
  11.             local success, errorMessage = pcall(func)
  12.             if (not success) then
  13.                 return "slash command error #59001."
  14.             else
  15.                 return ""
  16.             end
  17.         end
  18.     end
  19.    
  20.     local resultStr = ""
  21.     for i, strLine in ipairs(tbl) do
  22.         if (resultStr ~= "") then break end
  23.         if (isMacroBoolean) then
  24.             --------------------------- macro ("/" needed)
  25.             if (string.sub(strLine, 1, 1) ~= "/") then strLine = "/"..strLine end
  26.             if (string.sub(strLine, 1, 5) == "/run ") then
  27.                 strLine = string.sub(strLine, 6)
  28.                 resultStr = executeString(strLine)
  29.             elseif (string.sub(strLine, 1, 8) == "/script ") then
  30.                 strLine = string.sub(strLine, 9)
  31.                 resultStr = executeString(strLine)
  32.             else
  33.                 DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox:SetText(strLine) -- sent to Chat Box
  34.                 ChatEdit_SendText(DEFAULT_CHAT_FRAME.editBox,0)
  35.             end
  36.         else
  37.             --------------------------- command ("/" not valid)
  38.             if (string.sub(strLine, 1, 1) == "/") then strLine = string.sub(strLine, 2) end -- delete char 1
  39.             resultStr = executeString(strLine)
  40.         end
  41.     end
  42.    
  43.     if ((resultStr ~= "") and (not noPrintErrorBoolean)) then print(resultStr) end
  44.     return resultStr
  45. end
__________________
Zax - Addons List, not all maintained.
  Reply With Quote

WoWInterface » Developer Discussions » Lua/XML Help » Testing slash-command before execution?

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off